Dni Kuchni Łemkowskiej w Restauracji Magiel Kulinarny
W dniach 22-24 listopada za sprawą Restauracji Magiel Kulinarny (Warszawska 5a) do Sosnowca zawita kuchnia łemkowska. Odrębność etniczną, kulturową i społeczną najłatwiej zauważyć po potrawach jakie mieszkańcy danego regionu preferują. Łemkowie to wschodniosłowiańska grupa etniczna zamieszkująca niegdyś krainę zwaną Łemkowszczyzna, po polskiej stronie Karpat.
Ludność ta żyjąca niezwykle skromnie, chcąc nie chcąc stworzyła swoją własną kuchnię opartą na prostych półproduktach, takich jakimi dysponowała. Był to zazwyczaj wynik ich uprawy i hodowli.
Prawdziwą kuchnię łemkowską będzie można skosztować dzięki Pani Agacie Rodzynka ze Skorodnego koło Lutowisk, która pokieruje przygotowaniem tradycyjnych potraw w Maglu Kulinarnym.
Poniższy zestaw proponowanych dań jest tylko słowną próbą opisania smaku, prawdziwą przyjemność powinna przynieść degustacja.
PRZYSTAWKA
bliny z grzybami i śmietanowym sosem
kulebiak z kapustą i grzybami
ZUPA
barszcz czerwony łemkowski
żur po chłopsku
rosół z kołdunami
DANIE GŁÓWNE
pierogi z mąki razowej z kasza gryczaną i bryndzą
gołąbki z tartych ziemniaków z sosem grzybowym
pulpety na rauszu z ziemniakami puree i…
DESER
maczanka miodowa z jabłkami
pascha z gruszkami
To nie wszystko. Podczas weekendu będzie można nabyć przetwory wykonane przez Panią Agatę według tradycyjnych łemkowskich przepisów. Bardzo ważnym aspektem Dni Kuchni Łemkowskiej jest wystawa prac fotograficznych znanego artysty Zbigniewa Podsiadło zatytułowana “Łemkowyna”. Wystawa ta z dużym powodzeniem prezentowana była w wielu galeriach, zobaczymy jak prezentowała będzie się w sosnowieckim Maglu.
Serdecznie polecamy.
[PP]